Wat is een IP-adres? De vingerafdruk van uw apparaat op het internet

BluCactus - Wat is een IP-adres - title

Wat is een IP-adres? U heeft de term waarschijnlijk al wel eens gehoord van een technicus of van een bekende. Het acroniem IP staat voor “Internet Protocol”. Zoals de naam dus al aangeeft, is dit een communicatieprotocol voor het internet. Nu u weet wat een IP-adres is, klinkt het niet te ingewikkeld, toch?

 

Iedereen heeft een IP-adres, zelfs websites! Op deze manier identificeert het internetnetwerk alle gebruikers op het internet.

IP-adrestypen

 

Er zijn twee soorten: openbaar en privé, met elk zijn eigen doelen.

 

Openbaar IP, Wat is een IP-adres?

 

BluCactus - Wat is een IP-adres - public ipEen openbaar IP is het adres dat toegewezen is door uw ISP. Het is dus het bedrijf dat u internettoegang biedt, zoals AT&T of Xfinity dat doen. Bovendien dient dit adres om u op internet te identificeren.

 

IP’s veranderen over het algemeen vaak van tijd tot tijd zonder dat u het merkt, maar er bestaan ook vaste IP adressen.

 

Bovendien kan niemand gebruik maken van het internet zonder een IP te hebben. Evenzo kan een website niet online zijn als deze geen bijbehorend IP-adres heeft. Als u een adres zoals “www.google.com” typt, vertaalt de browser deze tekst in een IP-adres. Op deze manier krijgt u toegang tot de Google-pagina en de inhoud ervan.

 

Openbare IP-adressen zijn als het hebben van een kenteken op het internet. Elk IP-adres is dus uniek. Het is daarom een manier om uzelf als gebruiker te identificeren op het internet.

 

Privé IP

 

BluCactus - Wat is een IP-adres - private ipPrivénetwerken, zoals die u thuis aanmaakt, worden gebruikt om verschillende apparaten via uw wifi te verbinden.

 

Wanneer u dit doet, heeft elk apparaat, zoals uw router of mobiele telefoon, zijn eigen IP zodat er geen conflicten ontstaan tussen de verschillende apparaten.

 

IP-adressen bevatten vier blokken met cijfers gescheiden door drie punten.

 

Elk blok kan uit maximaal drie cijfers bestaan. De waarden van elk blok kunnen variëren van 0 tot 255. Een IP-adres zou dus het volgende kunnen zijn: 192.168.1.1.

 

Exclusieve reeksen voor privé-IP’s

 

Blucactus - Klasse AWat is een IP-adres? Er zijn veel combinaties die kunnen worden gegenereerd. Tussen deze samenstellingen zijn er drie exclusieve bereiken voor privé-IP’s:

 

  •   A Klasse: 10.0.0.0 tot 10.255.255.255.
  •   B Klasse: 172.16.0.0 tot 172.31.255.255
  •   C Klasse: 192.168.0.0 tot 192.168.255.255.

 

De eerste klasse (A) is voor grotere netwerken, zoals die van internationale bedrijven.

 

Klasse B IP’s zijn bedoeld voor middelgrote netwerken zoals universitaire netwerken.

 

Ten slotte zijn binnenlandse netwerken meestal degene die klasse C gebruiken. Het IP adres 192.168.1.1 maakt bijvoorbeeld deel uit van klasse C.

 

Verschillen tussen een IP-adres en een MAC-adres

 

Blucactus - Neem contactWat is een IP-adres? Om beter te begrijpen wat een IP-adres is, is het erg belangrijk om het verschil te begrijpen tussen een IP-adres en een MAC-adres.

 

Een MAC-adres is een unieke identificatie voor de netwerkkaarten van apparaten. Elk apparaat heeft zijn eigen adres, hoewel dit gewijzigd kan worden.

 

Het IP-adres van uw computer kan daarentegen dynamisch zijn en meer dan alleen apparaten identificeren, het identificeert u ook als gebruiker op het internet.

 

Privé-IP’s kunnen niet binnen hetzelfde netwerk worden herhaald. Wat is een IP-adres? Dit betekent dat in uw huis elk aangesloten apparaat een ander IP-adres heeft zonder herhaling.  Wanneer er echter verschillende netwerken zijn, kan een apparaat hetzelfde IP-adres hebben als een ander apparaat in een ander netwerk.

 

Als u vragen heeft over dit artikel, kunt u deze hieronder achterlaten. Neem direct contact met ons op! Bij BluCactus streven we naar uitmuntendheid. Wij zullen ervoor zorgen dat u het perfecte advies krijgt met behulp van onze digitale marketingexperts.

 

Bedankt dat u deel uitmaakt van onze community. U kunt zich abonneren op onze dagelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws over digitale marketing te ontdekken. Volg ons op onze sociale netwerken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *