Wat is de marketingstrategie van Balenciaga?

Blucactus NL - Wat is de marketingstrategie van Balenciaga? - Bannet

Balenciaga is een luxe modemerk opgericht in 1917 door de Spaanse ontwerper Cristóbal Balenciaga. Het gebruik van marketing ging niet onopgemerkt aan Balenciaga voorbij omdat het een designer merk was. Integendeel, alle modebedrijven zijn gaan begrijpen dat ze met goede en effectieve marketingstrategieën klanten kunnen blijven bieden wat ze verwachten.

 

In deze blog verdiepen we ons in alle informatie met betrekking tot de marketingstrategie van Balenciaga, een van de belangrijkste modemerken ter wereld.

 

Balenciaga vertrouwt zijn marketing toe aan Ludivine Pont

 

Blucactus NL - Wat is de marketingstrategie van Balenciaga? - Banner

Het is belangrijk erop te wijzen dat reclame voor luxe modemerken niet gericht is op verkoop of promotie. Het belangrijkste doel om de klant exclusiviteit en status te bieden.

 

Daarom heeft Balenciaga, om aan deze verwachtingen te voldoen, een team van professionals die verantwoordelijk zijn voor de marketingafdeling. Sterker nog, in april 2021 kwam marketing ‘god’ Ludivine Pont bij het team. Zij werkte voorheen bij Moncler en is nu de marketing directeur bij Balenciaga.

 

Deze 30-jarige vrouw heeft een zeer belangrijke rol gekregen, namelijk het vergroten en verbeteren van zowel de naamsbekendheid als de klantervaring.

 

BluCactus - Kim Kardashian for Balenciaga Campaign

 

Belangrijkste kenmerken van de marketingstrategie van Balenciaga

 

Laten we eens kijken hoe de marketingstrategie van Balenciaga in elkaar zit en welke het meest relevant zijn geweest in de geschiedenis van dit modebedrijf:

 

Stoppen met sociale media

 

Blucactus NL - Wat is de marketingstrategie van Balenciaga? - Banner

In 2021 volgde Balenciaga andere luxe modemerken zoals Bottega Veneta door platformen zoals Instagram te verlaten, door al hun berichten te verwijderen. Hierdoor vroegen veel mensen zich af of dit kwam door een persbericht, een nieuw logo of identiteit.

 

Maar kort daarna was de lancering van een nieuwe campagne te zien. Daarin onthulde het merk slechts tien gezichten en de aanwezigheid van beroemdheden zoals Justin Bieber. Het publiek was zelfs geschokt toen ze de Canadees zagen. Vooral vanwege zijn uitstraling, die veel aandacht trok.

 

Dus hoewel het heel vreemd lijkt om van sociale media te verdwijnen, is het een strategie die wordt gebruikt door relevante merken. Ze vertrouwen er immers op dat hun ambassadeurs namens het merk spreken in plaats van het zelf te doen.

 

Out-of-the-box content

 

Blucactus NL - Wat is de marketingstrategie van Balenciaga? - Banner

Dit was een promotiestrategie voor Balenciaga en het is niet één keer maar zelfs herhaaldelijk gebruikt. Het houdt in dat veel community managers wrijving willen creëren, wanneer ze viraal willen gaan op sociale media of een product willen lanceren dat snel bij het publiek past. Hiervoor moet de content anders zijn dan andere, waar een heftige reactie over moet ontstaan.

 

Het merk kopieerde blijkbaar een souvenir om op deze manier een tas van € 2.000 te lanceren. Balenciaga is hierdoor zelfs in New York City aangeklaagd, maar toch zijn de “markttassen” voor een royale prijs verkocht. Zoals we kunnen zien, heeft het zijn van een groot, gevestigd merk ook zijn voordelen.

 

Kim Kardashian als brand influencer

 

Blucactus NL - Wat is de marketingstrategie van Balenciaga? - Banner

Influencermarketing krijgt de laatste tijd een steeds groter podium. Het is een van de redenen waarom veel merken zich bij deze vorm van marketing hebben aangesloten. Voor marketingexperts is het feit dat Kim Kardashian tijdens het New York Metropolitan Museum-gala volledig in het zwart verscheen meer dan mode, het is een marketingstrategie.

 

Waarom? Want deze influencer heeft meer dan 200 miljoen volgers op Instagram en zelfs als je haar niet ziet, is ze herkenbaar en dat is wat er die dag gebeurde. Het maakt niet uit hoe ze gekleed is, het feit is dat Kim altijd voor conversatie en interesse zal zorgen en dat is waar Balenciaga op inspeelde

 

Het merk blijft het middenpunt van de strategie

 

Blucactus NL - Wat is de marketingstrategie van Balenciaga? - Banner

Balenciaga weet maar al te goed, dat een luxe merk zich continu moet blijven inzetten en aanpassen om de producten onder de aandacht te houden.

 

Toch draait het meer om het merk dan product en daarom blijft Balenciaga werken aan de strategie om de exclusiviteit te blijven bieden die het merk kenmerkt. Een merk dat deze punten niet biedt aan een klant, is geen luxe, designer merk.

 

Deze strategie is tot de dag van vandaag nog steeds succesvol, aangezien het nog steeds behoort tot één van de meest gewildste kledingmerken is.

 

The Simpsons als collectie-promotie

 

Blucactus NL - Wat is de marketingstrategie van Balenciaga? - Banner

Dit is de meest recente marketingstrategie van Balenciaga, om de komende lente/zomer 2022-collectie te promoten aan de hand van The Simpsons.

 

Om deze marketingstrategie uit te voeren, is er een speciaal onderdeel in de collectie dat iedereen die Paris Fashion Week bijwoonde, heeft kunnen zien. Zo werd er een scherm op de catwalk geplaatst om de outfits van de klassieke karakters uit deze serie, zoals Marge, Homer, Bart, Lisa en Maggie te laten zien. Het doel hiervan was om de nieuwe collectie te promoten, met name via sociale media. Deze animatieserie is een van de meest populaire ter wereld is, want het is tenslotte al meer dan 30 jaar op televisie en het is nog steeds de favoriete serie van alle generaties.

 

Dit is een waterdichte strategie. Daarom gebruiken veel merken bekende figuren of personages om de aandacht van het publiek te trekken. Zeker in deze tijd, waarin social media in opkomst is.

 

Vond je dit bericht leuk?

 

Blucactus NL - Wat is de marketingstrategie van Balenciaga? - Banner

Net als de marketingstrategie van Balenciaga veranderen marketingstrategieën in de loop van de tijd. Luxemerken passen zich aan opkomende trends. 

 

Stel u heeft een luxe merk. In dat geval kan BluCactus u helpen bij het maken van het marketingplan dat u nodig heeft om exclusiviteit te bieden en uw potentiële klanten te bereiken. U hoeft alleen maar contact met ons op te nemen en wij helpen u graag verder.

 

Blijf in contact met ons door u te abonneren op onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle onderwerpen die te maken hebben met digitale marketing.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *