Hoe ontwerpt men een wijnetiket?
Hoe ontwerpt men een wijnetiket? Momenteel is het ontwerpen van een wijnetiket booming door de uitbreiding van de Nederlandse wijnmarkt. Nederland maakt klimatologisch deel uit van een regio die tot de Midden-Europese wijngaarden behoort. De teelt en verspreiding van de wijnstok in dat gebied is daarom onderworpen aan de seizoensgebonden mechanismen van temperatuur en vochtigheid. Zo benadrukken wijn historici de grote invloed ervan in de Romeinse tijd. Vandaag, na een sterk debacle in de jaren vijftig, heeft de markt dus een nieuw punt gevonden in zowel aardse als organisatorische ontwikkeling.
Om wijnetiketten af te drukken, vereist de Nederlandse nationale wetgeving de aanwezigheid van een reeks specifieke voorwaarden. Op de voorkant van het label moet een verplicht gegevensveld staan en alle informatie moet in volledig leesbare letters worden weergegeven. U moet daarnaast ook de talen gebruiken die door de Europese Unie zijn toegestaan. Voor een beter begrip van deze normen voor etiket presentatie heeft het bureau BluCactus de volgende tekst opgesteld over het ontwerpen van een wijnetiket voor Nederland.
Hoe ontwerpt men een wijnetiket voor Nederland?: Belangrijke feiten over de ontwikkeling van de wijnproductie in Nederland
Het begin van het herstel van de Nederlandse wijnindustrie, een markt die in de jaren vijftig en zestig een aanzienlijke productiedaling had meegemaakt, begon in de jaren 70.
De stad Limburg was het startpunt voor de eerste herstelprojecten. Er kunnen vandaag dus belangrijke veranderingen worden opgemerkt in de wijnindustrie.
Van 1998 tot het heden is het expansieproces van de industrie van vijf wijnmakerijen tot 140 gestegen. Deze verandering is in termen van oppervlakte even significant. Zo is Nederland in dezelfde periode van 10 naar 260 hectare wijnbouw gegaan.
Voor de nationale markt voor het bedrukken van wijnetiketten betekent dit een productie van 1,25 miljoen flessen per jaar. In totaal ging het in 2019 om 9.500 hectoliter. De statistieken over het proces van het ontwerpen van een wijnetiket laten bovendien ook belangrijke trends zien. 33% van de nationale productie van Nederlandse wijn bestaat uitsluitend uit rode wijn en rosé. De overige 63% is afkomstig van de witte wijnfamilie.
Procedure voor het maken en ontwerpen van een label voor Nederlandse wijn producten
Hoe ontwerpt men een wijnetiket? Bij het afdrukken van wijnetiketten is het belangrijk om rekening te houden met de verplichte aspecten van het proces. Al deze elementen vormen volgens de Nederlandse wet het dataveld die de lezers van alle benodigde gegevens voorziet. Label ontwerp in Nederland is dus afhankelijk van de veiligheid en kwaliteit van het product dat de consument in ontvangst neemt.
De wet, met betrekking tot het proces van het ontwerpen van een wijnetiket, vereist de leesbaarheid van de informatie als een hoofdkenmerk. Dit houdt in dat het label altijd een volledig leesbaar en onuitwisbaar lettertype moet hebben.
De grootte van het lettertype moet in verhouding staan tot de lay-out waarin het zich bevindt en moet daarbij een duidelijk contrast vormen met de achtergrond van het label. Wat het gebruik van talen betreft, zijn alleen de talen toegestaan die de Europese Unie officieel heeft gemaakt. Voor de beschrijving van elementen zoals geografische eenheden en de naam van het producerende bedrijf is het gebruik van een andere onofficieel bekende taal toegestaan.
Niet-mousserende wijn
Dit is de eerste categorie die is vastgesteld tijdens het proces van het ontwerpen van een wijnetiket. In Nederland staan deze soort beter bekend als gewoon “wijn”. Ze onderscheiden zich over het algemeen doordat ze jonge wijnen zijn in vergelijking met andere families. Wijnmakers adviseren ook om de producten van dit merk binnen een periode van maximaal een jaar na de oogst te consumeren. Hoe ontwerpt men een wijnetiket? Een ander kenmerk is het proces van de uitwerking van het product. Hoewel dit type product dus een koolstofconcentratie heeft, produceert het over het algemeen geen schuim bij het ontkurken van de fles.
Op commercieel vlak is het afdrukken van wijnetiketten voor deze eerste categorie een vaststaand feit. Bovendien heeft Europa al een gevestigd wettelijk niveau voor dit type product. Het is mogelijk dat in Nederland het concept is geïmporteerd uit andere Europese wijnmachten.
Deze wijn is dus gelijk aan de wijn van Spanje, de vin de pays van Frankrijk en de landwein van Duitsland. Voor de aanpassing aan de Nederlandse markt is gekozen voor het woord landwijn. Dit laatste concept omvat ook de familie van Liquor Wines en Overrijpe druiven wijnen. Hieronder volgen de essentiële elementen bij het ontwerpen van een etiket voor (niet-mousserende) wijn.
Verplichte elementen:
Verkoopnaam product:
Er zijn bij dit element vier mogelijkheden om te weten hoe u een wijnetiket moet ontwerpen.
De eerste toegestane variant is het woord “wijn”, gevolgd door “wijn likeur” of “niet- mousserende wijn”.
Deze soort wijn kan ook de naam van het land van herkomst bevatten. In bepaalde gevallen is de benaming van de geografische herkomst ook mogelijk.
Nominaal volume:
Druk de totale inhoud van de drank fles uit. Over het algemeen is dit in milliliter, centiliter of liter.
Alcoholpercentage:
Het is van belang om het alcoholvolume samen met het % -symbool te implementeren. Om dit op de juiste manier op uw wijnetiket te zetten kan men dit het best na het woord “alcoholpercentage” toevoegen, bijvoorbeeld Alcoholpercentage: 12.5% Vol.
Hoe ontwerpt men een wijnetiket?, Lotnummer:
Dit is de identificatiecode.
Importeur of bottelaar:
Het proces voor het ontwerpen van een wijnetiket geeft aan dat zowel het adres als de naam van beiden erop moeten worden vermeld.
Allergiewaarschuwing:
Dit staat ook bekend als de sulfiet verklaring. Alle componenten van deze categorie moeten vóór het woord “Bevat” worden vermeld. De aanduiding van dergelijke termen is alleen wettelijk verplicht in de Nederlandse taal. Om dit effectief te bereiken, kunt u de volgende uitdrukking toevoegen: Bevat Sulfieten of Bevat Zwaveldioxide.
Facultatieve indicaties:
Met de onderstaande gegevens kunnen wij dus vaststellen hoe wij een wijnetiket correct kunnen ontwerpen.
Tegelijkertijd zijn ze een kwalificerende instantie voor de eigenschappen van het wijnassortiment op de Nederlandse markt.
Dit soort indicaties worden meestal geplaatst volgens de behoeften van het merk zelf, zoals het fabricageproces en zijn oorsprong.
Op basis van dit alles schrijft de Nederlandse overheid de volgende aanvullende gegevens voor:
- Specifieke kleur
- Oogstjaar
- Namen van de gebruikte druivensoorten
- Onderscheiding(en) en medaille(s)
- Bereidingswijze (productie)
- Aanvullende aanduidingen van tradities en hun bescherming
- Geografische aanduiding
Op de Nederlandse markt is het bedrukken van wijnetiketten gebonden aan het volgen van regels en het implementeren van bepaalde elementen. Het is ten eerste relevant dat niet-koolzuurhoudende wijn geproduceerd wordt met een maximale alcoholconcentratie van 9%.
Op deze manier is niet-koolzuurhoudende wijn wettelijk toegestaan wanneer deze een minimumwaarde van 1 bar en een maximum van 2,5 bar bereikt bij een temperatuur van 20 graden.
Om te weten hoe u een etiket voor niet-mousserende wijn moet ontwerpen, is het dus belangrijk om rekening te houden met deze aspecten. Zo is het wettelijk mogelijk om elementen zoals de importeur en het batchnummer alleen op het achteretiket te plaatsen als dat nodig is.
Mousserende wijnen.
Deze productfamilie heeft veel aanzien bij het ontwerpen van een wijnetiket. Op de Europese markt staan ze onder andere synoniem voor kwaliteit, luxe en verfijning. Het meest onderscheidende kenmerk van dit alles is dat mousserende wijnen vaak worden verward met wijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd. Daarom specificeert het proces van het afdrukken van wijnetiketten in Nederland belangrijke criteria die moeten worden gevolgd. Mousserende wijn wordt in eerste instantie “Champagne” genoemd, een merk van Franse oorsprong. Om het karakteristieke gas van deze samenstelling te verkrijgen, wordt een tweede fermentatie techniek in de fles gebruikt.
Wijn met koolzuurgas wordt kunstmatig gemaakt. Hiervoor wordt het gecarboniseerde gas geïnjecteerd na het fermentatie- en filterproces. Deze laatste eigenschap maakt dit type wijn frizzante. Andere elementen die beide producten onderscheiden, zijn het type fles dat wordt gebruikt en de soort dop. Evenzo onderscheiden ze zich door de soort bellen die ze produceren en door hun classificatie. Mousserende wijn wordt tot slot ingedeeld op basis van het suikergehalte en wijn met koolzuurgas heeft geen enkele classificatie. De procedure voor het ontwerpen van een wijnetiket stelt daarom de volgende criteria vast voor de identificatie ervan.
Verplichte elementen:
In Nederland omvat een etiket van mousserende wijn de volgende vijf verplichte parameters.
Benaming van verkoop:
Dit is het eerste kenmerk van het proces van het ontwerpen van een wijnetiket in Nederland. Op nationaal niveau zijn er minimaal vier varianten op de manier waarop dergelijke informatie moet worden uitgedrukt. De uitdrukking “mousserende wijn” is in het algemeen voldoende voor merken. De belangrijkste varianten van het proces zijn uitdrukkingen als “Sekt bestimmter Anbaugbiete” voor de wijnen van “specifieke regio’s”. Aan de andere kant valt de naam meestal ook onder de termen “Quality Flavoring”. Ten slotte moet voor geïmporteerde wijnen uit de EU de uitdrukking “mousserende wijn met toegevoegde kooldioxide” worden opgenomen.
Nominaal volume:
Druk de totale inhoud van de drank fles uit. Over het algemeen is dit in milliliter, centiliter of liter.
Soort product:
Bij het afdrukken van wijnetiketten hangt dit element af van de hoeveelheid suiker in het product. De soort wijn wordt namelijk bepaald door de concentratie. De uitdrukking “brut nature” geeft aan dat de inhoud slechts 3 gram suiker per liter bevat. Vervolgens houdt de uitdrukking “extra brut” in dat deze waarde is gestegen tot 6. Wanneer de concentratie hoger is dan 15 gram per liter, moet het woord “brut” worden opgenomen. Ten slotte wordt de waarde van 20 gram aangegeven door de uitdrukking “sec” of “extra dry”. Wijn kan echter meer dan 50 gram suiker per liter bevatten, waarvan elke categorie een naam bevat.
Alcoholpercentage:
Het is van belang om het alcoholvolume samen met het % -symbool te implementeren. Om dit op de juiste manier op uw wijnetiket te zetten kan men dit het best na het woord “alcoholpercentage” toevoegen, bijvoorbeeld Alcoholpercentage: 12.5% Vol.
Bottelaar:
Het proces van het ontwerpen van een wijnetiket verwijst slechts naar twee parameters. Voor de vervulling van deze parameter impliceert dit het adres en de naam van het bedrijf.
Facultatieve indicaties:
De Nederlandse regelgeving stelt bepaalde kenmerken vast voor het ontwerpen van een wijnetiket. Mousserende wijn merken hebben twee soorten: specifiek en traditioneel.
Door het opnemen van deze informatie, bij het afdrukken van wijnetiketten, krijgt de consument een beter begrip van het fabricageproces. Factoren zoals kwaliteit, smaak en fermentatie graad zijn afhankelijk van de soort. De Nederlandse etikettering is, dus afhankelijk van de volgende gegevens.
Specifieke aanduidingen: andere geografische eenheden.
Stammen:
Dit zijn de druivensoorten die in de most zijn gebruikt.
Process Verklaring:
Hiervoor heeft het wettelijk register de uitdrukkingen “gefermenteerd op fles”, “gefermenteerd op fles volgens de traditionele methode”, “traditionele methode”, “klassieke methode” en ook “klassieke traditionele methode”.
Voorbereidingsmethodes die een geografische naam bevatten:
De namen “Winzersekt”, “Hauersekt” en “Cremant”.
Traditionele aanduidingen.
Oogstjaar.
Onderscheiding (en) en medaille (s)
“Premium”, “Réserve“
Mousserende wijnen in Nederland krijgen ook hun karakterisering van de textuur die door het gas wordt geleverd. Zo is het mogelijk om wijnen te benoemen die traditioneel zijn of van de tweede gisting stammen. Deze worden gevolgd door Charmat-wijnen en wijnen die koolzuurgas geïnjecteerd krijgen. Al deze informatie moet dus worden weergegeven tijdens het proces van het ontwerpen van een wijnetiket.
Het aanvraagproces voor certificering van biologische wijn: basisaspecten en het belang van deze categorie voor de Europese Unie.
De productie en catalogisering van biologische wijn is steeds populairder binnen de Europese wijnmarkt. De Nederlandse markt is een gebied dat niet is uitgesloten van een dergelijke beweging. Ditzelfde heeft geleid tot het creëren van een belangrijke juridische structuur voor het beheer van dit soort wijn categorieën.
Ondanks het belang dat dit element heeft voor het proces van het ontwerpen van een wijnetiket, is de oorsprong ervan uiterst recent. In wezen is het mogelijk om het eerste en veelzeggende voorbeeld van biologische wijn uit het jaar 2019 te vinden. Opgemerkt moet worden dat vanaf dat jaar het proces voor het drukken van wijnetiketten in Nederland dus grote veranderingen heeft ondergaan. Dit impliceerde het verkrijgen van de eerste vier BOB’s (Beschermde Oorsprong Benaming) in zijn geschiedenis.
Het belangrijkste voorbeeld van de biologische wijnproductie van vandaag is het landgoed Placer. Het is sinds 2000 werkende. De bijzondere omstandigheden zijn gebaseerd op het feit dat het zich in een gebied bevindt dat acht meter onder zeeniveau ligt. Er wordt echter voorspeld dat de toekomstige biologische wijn in deze markt aanzienlijk kan groeien. In Nederland is het proces voor het ontwerpen van een wijnetiket opgedeeld in twee delen. Ze worden dus als volgt opgevat:
Voor biologische wijnen van nationale oorsprong:
SKAL is de enige organisatie die bevoegd is om biologische certificering te verlenen aan wijnmerken. Bij het ontwerpen van een wijnetiket impliceert dit het verkrijgen van het EKO-keurmerk. De aanwezigheid van deze zegel op voedingsmiddelen van biologische oorsprong wordt voorgeschreven door de Europese Unie in de EEG-regeling nr. 2092/91.
Om met deze stempel wijnetiketten te kunnen printen, moet de wijn aan bepaalde eigenschappen voldoen.
Het gefermenteerde product moet worden gemaakt onder voorwaarden van strikte natuurlijkheid, zoals het gebruik van gisten die geen industriële oorsprong hebben. Bovendien moet het productieproces plaatsvinden zonder het gebruik van pesticiden, fungiciden en kunstmest.
Voor geïmporteerde biologische wijnen:
Biologische wijn merken mogen alleen naar Nederland komen als ze het EKO-keurmerk hebben. Deze regelgeving is voor leden van de Europese Unie.
Hoe u onder deze voorwaarden een wijnetiket moet ontwerpen, is vastgelegd in Verordening (EEG) nr. 2092/91 van 24 juni 1991.
Momenteel is de belangrijkste import beweging van biologische wijn naar Nederland de door de La Riojana Wine Cooperative georganiseerde beweging.
Skal uit Nederland certificeert veel meer dan alleen wijnetiketten, het certificeert ook andere aspecten van de wijnproductie. Denk hierbij aan import, teelt, opslag en handel. Dit alles gebeurt voorafgaand aan de goedkeuring.
Basisinformatie over de huidige regelgeving over wijnetikettering in Nederland.
Hoe ontwerpt men een wijnetiket? In vergelijking met andere Europese landen heeft Nederland een volledig afgebakende wijnmarkt. Momenteel ondersteunen verschillende wetten het proces voor het ontwerpen van een wijnetiket. Dit zijn regels die bijvoorbeeld de manier bepalen waarop de kwaliteit van de wijn uitgedrukt moet worden. De bedoeling hierachter is om Nederlandse wijnproducten aan te passen aan de hoofdlijnen van de Europese Unie.
Met de uitbreiding van de markt heeft het proces van het afdrukken van wijnetiketten belangrijke veranderingen ondergaan. Aanvankelijk werd het ondersteund door het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen, die tot 2014 in het land van kracht was. Vanaf dat moment is het vervangen door het huidige Voedselinformatiebesluit. Deze wet heeft in de geschiedenis van de Nederlandse oenologie de basis gelegd voor het ontwerpen van wijnetiketten. Hoe ontwerpt men een wijnetiket? Het proces van het afdrukken van wijnetiketten omvatte ook drie fundamentele elementen. De voedingstabel met een criterium voor de volgorde van de elementen op basis van hun gewicht. Evenals een speciale afdeling van elementen zoals de vervaldatum en het aangegeven nettobedrag.
Andere belangrijke elementen om te overwegen bij het ontwerpen van een wijnetiket in Nederland.
De hoogste en bevoegde autoriteit voor het afdrukken van wettelijk correcte wijnetiketten is de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Hoe ontwerpt men een wijnetiket? Deze organisatie reguleert zowel nationale als geïmporteerde wijnproducten. Om dit te regelen worden codes opgesteld om te weten hoe een wijnetiket ontworpen moet worden volgens de nationale markt. Hoe ontwerpt men een wijnetiket? Een van de belangrijkste punten ervan is het verbod op bepaalde soorten flessen. Zo worden activiteiten zoals de verspreiding van “flûte d’Alsace” – en “Bocksbeutel” -flessen commercieel bestraft. Deze worden specifiek gebruikt voor geïmporteerde Italiaanse en Duitse wijnen.
Andere factoren die momenteel relevant zijn bij het afdrukken van wijnetiketten zijn design trends. Nederland manifesteert een marktopening vanwege zijn voorkeur in twee demografische segmenten. In de eerste plaats toont het de millennials, de bevolking onder de 35 jaar, die interesse tonen in dynamische en moderne ontwerpen. De zogenaamde babyboomers, ouder dan 40, kiezen voor wijnen met een klassieke inrichting. In het geval dat u een beginnende wijn ondernemer bent, kan een digitaal marketingbureau, zoals BluCactus, u professioneel adviseren over dergelijke elementen.
Het marketingbureau BluCactus en alle voordelen die haar grafische ontwerp diensten de Nederlandse wijn ondernemers biedt.
Ons team is veel meer dan alleen het ontwerpen van een wijnetiket, het is namelijk getraind in merkpositionering. Marktpositionering is er om het contrast van uw product met andere aanbiedingen op de Europese markt te vergemakkelijken. Het afdrukken van wijnetiketten is een realiteit die, om effectief te zijn, een solide positioneringsstrategie moet hebben. Onze plannen en diensten zijn aangepast aan de verschillende behoeften van de Nederlandse markt. Ons werkproces is ook opgedeeld in fasen, om de wensen van de markt op de juiste manier te vervullen.
Ten eerste schetsen en identificeren onze specialisten de essentie van uw merk. Later maken de grafische ontwerpers een set voorstellen. Elk van hen effectief, en aantrekkelijk voor de consument. Hoe ontwerpt men een wijnetiket? Tijdens het proces van het ontwerpen van een wijnetiket, adviseren wij u ook over aanpassing aan juridische entiteiten, zowel in het land als in de rest van de wereld. Dit laatste in het geval dat u ervoor heeft gekozen om de export mechanismen te gebruiken.
Laatste opmerkingen: BluCactus biedt professionele grafische ontwerp diensten voor wijnmerken in Nederland en de rest van de wereld.
Ons benaderen is heel eenvoudig. Onze dienst voor het ontwerpen van een wijnetiket is beschikbaar in heel Nederland. Met name Limburg, Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland. Als bedrijf hebben wij in totaal elf jaar ervaring. Klanten uit uit Frankrijk, Italië en Spanje maar ook Noord- en Zuid-Amerika raden onze diensten aan.
Door deze variatie heeft BluCactus uitgebreide kennis over de huidige markt. Hoe ontwerpt men een wijnetiket? Blucactus beschikt daarnaast ook over de allernieuwste trends. Dit alles stelt ons in staat om u alle kwaliteit, veiligheid en efficiëntie te bieden die de consumenten van uw wijnmerk verlangen. Voor meer informatie nodigen wij u uit voor een vrijblijvend advies direct contact op te nemen.Waar wacht u nog op? Blijf niet achter en sluit u aan bij BluCactus! Onze specialisten zullen u alles laten zien wat u moet weten om een wijnetiket te ontwerpen!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!