Google Analytics opzetten in 18 eenvoudige stappen

BluCactus - Google Analytics opzetten - title

Google Analytics opzetten is een tool waarmee u websites, blogs en sociale media kunt volgen. Als u zich dus in de marketingwereld bevindt en u sociale media of uw eigen website beheert, kan dit artikel u helpen. Vervolgens zullen wij u ook vertellen hoe Google Analytics werkt.

 

Daarnaast is deze tool handig bij het maken van rapporten, zowel vooraf bepaalde als aanpasbare.

 

Het is ook compatibel met andere Google-tools. Dit betekent dat het mogelijk is om het te combineren met AdWords, Blogger of YouTube.

 

Een account aanmaken

 

Blucactus-Hoe-Google-Analytics-in-eenvoudige-stappen-configurerenHet aanmaken van een account op Google Analytics is een heel eenvoudig en gratis proces. Het eerste wat u moet doen is naar dde Googl Analytics-website gaan. Vervolgens moet u op de knop ‘account aanmaken’ klikken.

 

Het meest comfortabele is om een ​​Gmail-account te gebruiken. Als u er een heeft, log dan in. Als u er geen heeft, kunt u deze eenvoudig aanmaken. Vervolgens hoeft u alleen de stappen te volgen die worden weergegeven wanneer u op ‘Account aanmaken’ klikt.

 

Nadat u zich heeft aangemeld, moet u ‘gratis instellen’ selecteren. Als dit gedaan is, kunt u beginnen met het opzetten van uw nieuwe Analytics-account.

 

Stappen voor het opzetten van een Google Analytics account 

 

Blucactus-Google Analytics opzetten 0-Google-analytics-website-Als eerst moet u een naam voor het account dat u gaat maken bedenken. Probeer hiervoor een zo duidelijk mogelijke naam te kiezen, zodat het makkelijker kan worden gevonden.

 

Na een naam te hebben gekozen, gaat Google u vragen om  enkele machtigingen te accepteren.

 

De opties die u selecteert hebben geen invloed op de resultaten. Nadat u op Analytics heeft geklikt, ziet u verschillende opties om met de configuratie te beginnen.

 

De standaard geselecteerde optie is ‘Website’.

 

Blucactus-Google Analytics opzetten 1-opzet-google-analytics-accountU kunt dit zo laten, behalve als uw project een app is of een app en een web heeft. Als u vervolgens op ‘Volgende’ klikt, zult u de optie zien om al uw eigendomsgegevens in te voeren.

 

Hier voert u alle gegevens van de site in (naam, URL, categorie volgens de inhoud van de site en tijdzone).

 

U kunt nu de optie inschakelen om uw gegevens met Google te delen. Selecteer ‘Alleen met andere Google-producten’.

 

Met deze stap kunt u Analytics koppelen aan andere belangrijke Google-services, zoals Adwords of Search Console.

 

Eigenschapsnaam

 

Blucactus-Google Analytics opzetten 2-maakt een google-analytics-account aanBij deze optie plaatst u een beschrijvende naam, die bijpassend is. Onthoud echter dat u met elk Gmail-account maximaal 100 accounts kunt hebben. Dit is belangrijk om te weten voor het geval dat u verschillende analytische accounts wilt hebben.

 

Website URL

 

Bij deze optie moet u de webprotocol-optie selecteren. Dit houdt in dat u kunt kiezen tussen het hebben van een SSL-protocol of niet.

 

Met deze optie selecteert men HTTP of HTTPS. Vervolgens wordt het domein ingevoerd zoals weergegeven in de URL met www of zonder www. Dit hangt af van wat u selecteert.

 

Branche categorie

 

Blucactus-Google Analytics opzetten 3-opzetten-google-analytics-accountHier kunt u selecteren tot welke marktsector de website behoort. Meestal hechten mensen hier echter geen belang aan. Dit komt doordat Google kan segmenteren op sectoren en vergelijkingen kan maken.

 

Tijdzone instellen

 

Het is van groot belang om de tijdzone correct te configureren. Dit is zodat de gegevens correct kunnen worden weergegeven aan de tijdzones van de gebruikers. Dit maakt het dus mogelijk om juiste beslissingen te nemen bij het analyseren van genoemde gegevens. U kunt ook meer instellingen bekijken als u op ‘maken’ klikt.

 

Search Console

 

Blucactus-Google Analytics opzetten 4-wat-te-meten-in-google-analitycsHier kunt u het Analytics-account aan Search Console koppelen. Dit is een andere gratis tool van Google, die essentieel is om een ​​goede SEO op een website uit te voeren.

 

Als u op Search Console aanpassen klikt, wordt er direct een nieuw venster geopend.

 

Daar kunt u het Search Console-account selecteren dat u aan Analytics wilt koppelen.

 

Selecteer vervolgens het account en druk op ‘Gereed’. De accounts zijn nu gekoppeld!

 

Instellingen voor het delen van gegevens

 

Blucactus-Google Analytics opzetten 5-zet-eigenschap-in-google-analyticsBij deze optie moet u  selecteren wat u overweegt te accepteren.

 

Onthoud dat uw gekozen opties geen invloed hebben op de gegevens die analytics verschaft.

 

Selecteer vervolgens ‘Tracking-ID ophalen’ en accepteer de gebruiksvoorwaarden.

 

Keer hierna terug naar de startpagina om door te gaan met de tweede fase van de Google Analytics-configuratie.

 

 

Functies en  instellingen voor adverteerders

 

Blucactus-Google Analytics opzetten 6-algemene-voorwaarden-in-google-analyticsOm het Analytics-account te configureren, zult u ‘Eigenschap Configuratie’ selecteren.

 

U moet alle informatie-elementen die u ziet activeren:

 

 1. Activeer demografische en interesserapporten. Dit is nodig om gegevens te verzamelen uit het basisprofiel van uw gebruikers op socio demografisch niveau.
 2. Selecteer ook de verbeterde linktoeschrijving en schakel de gebruikersstatistiek in rapporten in.

 

Om deze stap te voltooien, klikt u op ‘Opslaan’. Vervolgens gaat u verder met de basisconfiguratie van de eigenschappen van het Google Analytics-account.

Interessante segmenten  identificeren

 

Blucactus-Google Analytics opzetten 7-algemene-voorwaarden-in-google-analyticsBeetje bij beetje optimaliseert u het Google Analytics-account om de besluitvorming te versnellen. Dit doet u op basis van de gegevens die Google u geeft.

 

U moet niet vergeten om alle verschillende instellingen correct te configureren:

 

Naam

 

Hoe duidelijker hoe beter, aangezien een analytische eigenschap maximaal 25 weergaven kan hebben.

 

Land van de tijdzone

 

Blucactus-Google Analytics opzetten 8-maakt-eigenschap-in-google-analyticsZoals eerder vermeld, moet u bij eigendom instellingen er voor zorgen dat u geen fouten maakt. Vooral niet op het moment dat de door analyse verzamelde gegevens worden gepresenteerd.

 

Munt

 

Dit is een belangrijk element als uw website een e-commerce is.

 

Met deze optie kunt u de valuta van de transacties identificeren.

 

Robots uitsluiten

 

Als u dit vakje aanvinkt, zal analytics proberen om bezoeken van bots niet als echte bezoeken te laten tellen.

 

Blucactus-Google Analytics opzetten -schakelt-functies-in-Google-Analytics-inDe volgende stap is het creëren van de weergaven. De beste optie hiervoor is om ze zonder filter te maken.

 

Uiteindelijk gaat het erom dat u een dashboard krijgt waarop gegevens worden weergegeven. Bovendien volgt het ook een informatiearchitectuur die nuttig is voor onze doeleinden.

 

Wij raden aan om drie weergaven te maken om mee te beginnen:

 

 •    Master: In deze weergave worden geen filters geplaatst. Dit komt omdat wij het zullen gebruiken alsof het een reservekopie is, voor het geval dat u uw gegevens verliest.

 

Blucactus-Google Analytics opzetten 10-basis-configuratie-van-de-weergave-in-google-analyticsOnthoud dat filters niet met terugwerkende kracht werken. U zult niets kunnen herstellen dat u filtert.

 

 •  Job: Hier kunt  u ook filters en waarschuwingen toepassen, naast het schrijven van eventuele wijzigingen of aanpassingen die u in het project aanbrengt.
 • Tests: hier test u geen filters voordat u het in de weekweergave implementeert. Zo voorkomen wij dat gegevens verloren gaan door fouten.

 

Onthoud dat het erg belangrijk is om duidelijk te zijn over de doelstellingen. Bijvoorbeeld wat u precies wilt analyseren of welke specifieke gegevens u heeft om het succes van het project te bereiken.

 

Als u geen specifiek doel heeft, verspilt u tijd en middelen die cruciaal kunnen zijn voor de toekomst van het bedrijf.

 

Het is op dit punt ook belangrijk om te onthouden dat het ‘weergavefilter’ niet hetzelfde is als het ‘rapportfilter’. Wij zullen dit concept later verder uitleggen.

 

Neem de Analytics-trackingcode op uw website op

 

Blucactus-Google Analytics opzetten 11-vind-trackingcode-in-google-analyticsWanneer u de Google Analytics-trackingcode opneemt, toont het systeem zelf twee opties. ‘Doe het zelf’ of ‘stuur het naar een professional die het web ontwikkelt’.

 

Deze code kunt u vinden in het gedeelte account eigendom. Hiervoor moet u eerst op tracking informatie klikken en vervolgens op trackingcode.

 

Omdat het gaat om het ontwikkelen van uw eigen project, zullen wij ons concentreren op het uitleggen van hoe u dit element moet opnemen.

 

Op de Google Analytics-pagina zelf biedt Google instructies over waar men dit kan plaatsen. Dit (<head> </head>), betekent bijvoorbeeld dat het in de head tag moet worden geplaatst. De head tag is er om de header ruimte te markeren.

 

Door het op dit specifieke punt te plaatsen, voorkomt u dat u deze stap op alle pagina’s van de site moet herhalen. Dit komt doordat, in de meeste gevallen, de header uniek is voor het hele web.

 

Blucactus-Google Analytics opzetten 12-voeg-tracking-code-in-google-analytics inOp deze manier moet u het header.php-bestand van de site vinden, de afsluitende tag lokaliseren en doorgaan naar het beheermenu.

 

Eenmaal hier klikt u op de optie ‘Tracking Informatie’ en vervolgens op ‘Trackingcode’.

 

De enige wijzigingen die wij moeten aanbrengen, zijn:

 

 1. Identificeer uw account en zorg dat het de bezoekgegevens toont in het dashboard
 2. Schakel demografische gegevens van belang en verbeterde linktoeschrijving in die wij in de vorige stap hebben geselecteerd.

Activering van demografische rapporten in de Google Analytics-interface

 

Blucactus-13-activeer-demografische-rapporten-in-google-analyticsDoor dit deel van de analyse te activeren, kunt u gegevens krijgen waarmee u meer over uw bezoekers te weten kunt komen. Het toont de leeftijds en het geslacht  van gebruikers die naar de website komen.

 

Vervolgens worden deze gegevens in groepen gesorteerd, net als bij display-advertenties. Hier kunnen wij zien welke leeftijds- of geslacht segmenten geschikt zijn als doelgroep.

 

Als u klaar bent met het implementeren van de trackingcode, hoeft u deze alleen nog maar te valideren. Dit is een eenvoudig proces en is de laatste stap voordat u met uw gegevensanalyse begint.

 

Om te controleren of u de code correct heeft ingevuld, gaat u naar de Audience-sectie van Google. Dit is Analytics-account> ‘Demografische gegevens’> ‘Overzicht’ en als laatst op ‘Inschakelen’ klikken.

 

Als u al deze stappen heeft doorlopen, beëindigt u het proces.

 

Activering van de zoekoptie

 

Een geweldige bron van informatie zijn de zoekopdrachten van bezoekers op de website zelf. Deze optie is heel eenvoudig te configureren.

 

Blucactus-14-site-zoekopdrachten-in-google-analyse activerenOm deze optie te activeren, hoeft u alleen maar naar de instellingen van weergave te gaan. Activeer daar het tabblad ‘Site search settings’. Vervolgens zal het om een ​​zoekparameter vragen. Dit is het teken dat wordt weergegeven in de URL van de zoekresultaten van uw website. Het staat meestal tussen de symbolen ‘? of & en de = ‘.

 

Bijvoorbeeld:

 

 •         WordPress is meestal een (s)
 •         Prestashop bestaat meestal uit de woorden (search_query)
 •         Bij Magento kunnen wij een (q) vinden.

 

Onthoud dat als u de optie activeert, u informatie heeft over wat gebruikers zoeken op de website en niet kunnen vinden. Op deze manier kunt u eenvoudig de behoeften van uw gebruikers leren kennen en uw inhoud hierop aanpassen.

 

Als het een blog is, kunt u schrijven over de onderwerpen die gebruikers zoeken. Als u een online winkel heeft, kunt u proberen de gevraagde producten in uw voorraad te krijgen en op te nemen. Het enige wat u hoeft te doen, is naar de rapporten te gaan, op ‘gedrag’, ‘zoekopdrachten op de site’ en ‘overzicht’ te klikken. Zo beschikt u over al de gegevens waar uw bezoekers naar op zoek zijn.

 

Op welk punt toont Google Analytics de eerste gegevens van het online project?

 

Gezien de interne werking van Google zal het na deze eerste configuratie even moeten wachten om de resulterende data te visualiseren.

 

Blucactus-15-basis-weergave-van-google-analyticsHet is zeer onwaarschijnlijk dat het proces meer dan een paar minuten zal duren.

 

Als u naar het menu gaat en de optie Real-Time selecteert, kunt u de correcte installatie van de Analytics-code controleren.

 

Op het moment dat u uw site dan bezoekt, zullen de bezoeken verschijnen als u de code correct heeft geconfigureerd.

 

Wees voorzichtig als u het met een plug-in heeft geïmplementeerd.

 

Dit komt omdat veel van hen bezoeken uitsluiten als ze als beheerders zijn geblokkeerd.

 

Blucactus-16-maak-aangepaste-alerts-in-google-analytics

Bovendien vergeten wij dat ze soms, omdat wij denken dat het niet gaat werken. Wij vertellen ze op deze manier om geen rekening te houden met ons.

 

Vervolgens moet u aangepaste dashboards maken die voor verschillende KPI’s zijn geoptimaliseerd. Ook moet u doelstellingen maken die deze KPI’s meten. Dit is ongetwijfeld iets wat het succes van de analyse van een website zal markeren.

 

Met deze kleine aanpassingen of implementaties kunt u een Google Analytics-account gaan gebruiken om de gegevens van bezoekers te monitoren, analyseren en leren om de web- en SEO-positionering te verbeteren.

 

Google Analytics-configuratie aanbevelingen

 

Aangepaste waarschuwingen maken

 

Blucactus-16-maak-aangepaste-alerts-in-google-analytics

Het is een goede optie om aangepaste waarschuwingen in Analytics te maken. Om ze te maken, gaat u naar de instellingen van de weergave. Klik daar eenmaal op Aangepaste waarschuwingen.

 

Wanneer er iets gebeurt dat een bepaalde instructie breekt, zal het ons automatisch per mail op de hoogte stellen. Bijvoorbeeld bij

 

 •         Organisch verkeer daalt met + 10% dagelijks / wekelijks / maandelijks
 •         Organisch verkeer stijgt met + 10% dagelijks / wekelijks / maandelijks
 •         U heeft geen bezoeken ontvangen

 

Zodra u op ‘Nieuwe Waarschuwing’ klikt, wordt het scherm geopend met de opties om te beginnen met werken. Het eerste is om een ​​naam te bedenken die duidelijk en herkenbaar is. Dit stelt on in staat om te weten wat de waarschuwing heeft veroorzaakt.

 

Toon de weergave van de waarschuwing

 

Blucactus-17-configureer-aangepaste-waarschuwingen-in-google-analyticsVervolgens moet u selecteren op welke weergave u de waarschuwing wilt toepassen. Standaard verschijnt degene waar u momenteel aan werkt. Het geeft u echter de mogelijkheid om de nieuwe waarschuwing toe te passen op elke weergave.

 

Nu moet u de periode selecteren waarmee u het wilt vergelijken. Dit kan dagelijks, wekelijks of maandelijks zijn. Vergeet ook niet het vakje aan te vinken om het verzenden van de e-mail te activeren.

 

Selecteer vervolgens de voorwaarden die u in de alert wilt toepassen, zodat de boodschap per e-mail aankomt.

 

Afhankelijk van de behoeften kunnen de dimensies of statistieken worden gevarieerd. U kunt namelijk verschillende dimensies (land, bron en medium) en statistieken (sessies, gebruikers, doelen) selecteren.

 

Vervolgens worden de voorwaarden waaraan moet worden voldaan en de waarden voor de waarschuwing waaraan moet worden voldaan, weergegeven.

 

Klik tenslotte op opslaan en klaar!

 

Conclusie

 

Blucactus-conclusieGoogle Analytics is een tool die u niet kunt verspillen. Bovendien moet u er rekening mee houden als u sociale media, webpagina’s of blogs beheert.

 

Het aanmaken van een account is vrij eenvoudig en gratis, dus wacht niet langer en registreer u. Begin met het bijhouden van de statistieken van de gebruikers die u bezoeken! Met behulp van de statistieken weet u wat u kunt verbeteren.

 

Als bureau gespecialiseerd in digitale marketing vinden wij het leuk om onze klanten nieuwe opties voor statistiek beheer aan te leren.

 

Laat uw opmerkingen of vragen achter bij het opmerkingen gedeelte. Vergeet u niet in te schrijven op onze dagelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de wereld van digitale marketing. Contacteer BluCactus voor meer informatie!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *