Digitale catwalks en hun mogelijke succes
Digitale mode catwalks, een succes of mislukking voor merken? Mode moet constant veranderen om in de markt te blijven, zullen virtuele catwalks daarbij helpen?
Tegenwoordig hebben evenementen geen publiek en ontvangen ontwerpers applaus van kijkers die thuis zitten. Digitale modeshows komen steeds vaker voor bij de meest bekende modemerken.
De geschiedenis heeft aangetoond dat mode blijft evolueren. Het heeft zich aangepast aan oorlogen, crises, technologieën en de eisen van het publiek. Ook vandaag laten de grote bedrijven die zich met deze sector bezighouden, zien dat ze niet te stoppen zijn. Ze moeten zich aanpassen aan een wereldwijde situatie.
Om deze reden ontstaan virtuele catwalks. Sommige mensen houden van ze en anderen haten ze. Dit is echter een nieuwe modaliteit die gedurende de coronavirus crisis zal blijven bestaan.
Het heeft veel modemerken geholpen gedurende deze maanden. Deze methode blijft misschien wel voorgoed bestaan na de pandemie. Of misschien zullen sommige merken het in de toekomst combineren met traditionele strategieën. Als het gebeurt, zou dit een grote verandering betekenen in de modewereld en hoe deze zijn producten aan het publiek presenteert.
Hoe u een geweldig face-to-face evenement opnieuw kunt uitvinden tijdens een digitaal evenement
U was vast al benieuwd naar de mogelijkheden hiervan. Het goede is dat er tussen de modewereld en de aarde niets verborgen zit. U hoeft alleen op de details te letten om de antwoorden te krijgen die u wilt.
Verbeeldingskracht, nieuwe ideeën en innovatie mogen niet ontbreken, zelfs niet op het kleine scherm van onze telefoons, computers of televisies.
Het omzetten van face-to-face-ervaringen naar de digitale wereld is geen eenvoudige taak. Dit komt omdat het erg moeilijk is om de vijf zintuigen van de kijkers te prikkelen en er een emotie uit te halen.
Als een publiek een face-to-face lancering van een product bijwoont, krijgen ze de hele ervaring. Ze verbinden zich bijvoorbeeld met de geur van het merk of door de textuur van materialen door aanraking. Ook het beeld zal hen opvallen en ze zullen de muziek live kunnen horen.
Zelfs losse gesprekken en de vele verhalen horen allemaal bij het moment. Hierdoor kunt u in elke persoon een verbazingwekkende mix van gevoelens creëren. Als gevolg hiervan zal dit alles ongetwijfeld uw lancering tot een onvergetelijk en prachtig evenement maken.
Bij een digitale ervaring kan een kijker alleen zijn ogen en oren gebruiken. Wij raden aan om een uitstekende marketingstrategie hiervoor te hebben. Op deze manier kunt u met een beetje geluk andere emoties en sensaties uit de gebruiker halen. Om dit te bereiken moet u meer details en interessante informatie over het evenement aanbieden. Vergeet niet om dit ook de dagen voor het evenement te doen.
Digitale formaten gebruiken om een modecollectie te presenteren
-
Virtuele modeshows in 3D, een futuristisch idee
Sommige merken, zoals bij het geval van de ontwerper Anifa Mvuemba, hebben voor deze digitale optie gekozen om hun collecties te presenteren.
Wij moeten echter zeggen dat het presenteren van een collectie in dit 3D-formaat veel werk en tijd kost. Dit komt door de behoefte aan extreme aandacht voor detail. Daarnaast is deze futuristische en aantrekkelijke optie ook duur.
De show werd laten zien via YouTube. Daarna deden ze hetzelfde, maar dan op Instagram voor het grote publiek. Sommige merken besluiten echter om hun exclusiviteit te behouden. Men moest dan uitgenodigd zijn om toegang te krijgen tot bepaalde shows. Hiervoor moesten gebruikers een registratieproces op de website van het merk doorlopen en vervolgens wachten.
-
Catwalks op YouTube en Instagram live of opgenomen
Sommige bedrijven besloten om persoonlijke shows te blijven maken met alleen enkele toeschouwers. Dit alles met gebruik van gezichtsmaskers, genoeg afstand en andere maatregelen.
Deze shows worden live uitgezonden via sociale mediaplatforms zoals Instagram of Facebook.
Een andere manier om de collectie onder de aandacht te brengen, is door naast de catwalk ook een video grafische productie te maken. De merken kunnen dit dan naar een gastenlijst sturen. Een andere mogelijkheid is om het via digitale platforms te laten zien.
Sommige ontwerpers hebben zelfs besloten om meer dan alleen het eindproduct te presenteren. Zo laten ze nu ook het creatieve proces achter het product zelf zien; van het ontwerp tot de fabricage.
-
Andere opvallende formaten om kledingstukken weer te geven
Veel makers gebruiken nu ook andere bronnen, zoals ‘Fashion Film’. Zelfs als deze strategie niet nieuw is, is het nog steeds een geweldige optie voor ontwerpers die hun collecties willen presenteren.
Een modefilm is een cinematografische manier om verschillende ontwerpen en kledingstukken te tonen. Ze werken ook als inspiratie en geven de boodschap dat mode een droom is die u moet leven.
Een voorbeeld hiervan is het merk ZARA. Dit merk doet geen modeshows maar besloot, dankzij de huidige situatie, om iets nieuws te doen. Digitale catwalks.Ze kozen ervoor om hun volgers te leren dat het mogelijk is om vanuit het comfort van hun huis een origineel lookbook te maken. Hiervoor toonden ze natuurlijke, niet-bewerkte foto’s.
Er is ook de mogelijkheid om de collecties in een “souvenirstijl” te tonen. Dit betekent dat een exclusieve en eerder geselecteerde klantenkring fysieke geschenken zal ontvangen. De gekozen personen zullen benieuwd zijn naar het cadeau en zullen zo een unieke en geweldige ervaring krijgen.
Bovendien kunt u geschenken geven die te maken hebben met de collectie en de waarden van uw merk.
Ten slotte hebben wij ook de “showrooms” optie. Dit biedt de mogelijkheid om tijdens de lancering nieuwe kleding te tonen en te verkopen. Deze showrooms werden meestal in openbare ruimtes geplaatst. Digitale catwalks. Zo konden mensen dichterbij komen om de producten te bekijken. Om voor de hand liggende redenen vindt dit nu in de digitale wereld plaats.
Dit nieuwe formaat biedt de koper een complete ervaring voor hun toekomstige aankoop.
Virtuele optochten met de meest indrukwekkende ideeën vanuit 2020
-
Valentino en Anifa Mvuemba
Anifa Mvuemba is een opkomende ontwerpster die op het idee kwam om zich aan te passen aan de crisis van 2020. Anifa, slechts 29 jaar oud, viel op door haar ongelooflijke 3D-show en onzichtbare modellen. Dit is zeker een innovatief en origineel idee vol futurisme.
De show, die live werd uitgezonden via Instagram, kreeg een geweldige ontvangst van kijkers. Haar merk is dus zonder twijfel het levende bewijs van het succes van virtuele catwalks.
De Italiaanse firma Valentino koos ervoor om zijn modecollectie te tonen via een complete digitale presentatie genaamd “Of Grace and Light”.
“Cinecittá” -studio’s waren verantwoordelijk voor de opname van de genoemde show, die vervolgens werd uitgezonden op digitale platforms zoals YouTube. Digitale catwalks. Daarin werden 15 stukken getoond in een hemels decor, wat voor een surrealistisch gevoel zorgde.
-
De fantasie van haute couture house Dior
Dit Franse mode bedrijf presenteerde een mini-show.
Alle stukken werden tentoongesteld in een film, gemaakt door de filmmaker Matteo Garrone.
Daarin presenteerde Dior 37 van zijn kledingstukken in een miniatuurformaat.
Een virtuele show die vol charme en enthousiasme zat en daarbij ook de essentie van het merk bevatte.
-
Loewe, show in a box
De mode lancering van dit merk kreeg de naam “Show-in-a-box”. Dit was een showcase zonder een traditionele catwalk, in plaats daarvan zat alles in één doos.
Met zijn liefde voor mode en kunst wist Jonathan Anderson indruk te maken op zijn trouwe en exclusieve gasten. Hij gaf ze een strik met 16 posters uit de collectie en enkele materialen zoals lijm, schaar en opgerold papier.
In de doos zat ook een brief van Jonathan met een paar liefdevolle en enthousiaste woorden. Een innovatief idee dat de grenzen overschreed, dat is zeker. Het creëerde echter de beste ervaringen.
Dit zijn slechts vier van alle spectaculaire modeshows van dit jaar. Zoals u kunt zien, werd er veel gebruik gemaakt van digitale elementen en creativiteit.
De modewereld laat ons zien dat er geen grenzen zijn en dat wij ongelooflijke stukken werk kunnen samenstellen met verbluffende resultaten.
Wat is het succes van virtuele shows?
De crisis dwong de industrie om anders te denken en zich aan te passen om bij te blijven. Als gevolg hiervan hebben deze strategieën voor velen positieve gevolgen achtergelaten.
Dankzij technologie, brede communicatie, internet en de creativiteit van modemerken stopte mode niet. Ze namen de uitdaging aan en creëerden steeds nieuwe methoden. Kortom, de modewereld blijft triomferen en evolueren in verschillende facetten.
Men kan dus zeggen dat het succes van deze shows zal afhangen van de doelstellingen van elk bedrijf. Deze nieuwe virtuele tools bieden ons, zoals u kunt zien, een groot aantal positieve aspecten.
Trouwens, alleen al het kunnen gebruiken van digitale elementen is al een groot succes.
Positieve aspecten bij het gebruik van digitale instrumenten
Verhoog uw zichtbaarheid op virtuele platforms
Voor sommigen was het een hele ervaring om de barrière te doorbreken en iedereen, die het wilde meemaken, bij zijn modeshow te betrekken.
Virtuele platforms maken het mogelijk om een groter publiek te bereiken, ongeacht tijd of plaats, en dat allemaal met één klik. Zo kunnen bedrijven ook het aantal kijkers vergroten op hun platforms.
Social media als geheel biedt merken de mogelijkheid om een breed scala aan internationale kijkers te bereiken. Dit is dus geweldig voor elk merk dat zich op de markt wil positioneren.
Geen zorgen!
- Opmerkingen zijn in realtime. Niet alleen dat, maar het is zelfs mogelijk om meer “feedback” van kijkers te krijgen en ze sneller te analyseren met behulp van technologie.
- Er zijn geen grenzen aan ideeën. Elke ontwerper kan zijn collectie presenteren door het beste project te kiezen en een “mix” van nieuwigheden en innovaties te creëren.
- Herhaal de show. Als u uw show op een opgenomen manier voorbereidt, kunt u de resultaten evalueren, opnames herhalen en fouten herstellen.
- Waarden zijn van groot belang. Een modemerk moet nieuwe manieren vinden om zich uit te drukken en nieuwe elementen opnemen waarmee de consument zichzelf kan identificeren. Deze nieuwe modaliteit heeft ertoe geleid dat veel ontwerpers andere alternatieven hebben gezocht om hun essentie te tonen en het publiek te blijven interesseren.
Het maakt niet uit wie de eerste stoelen bezet of hoe de pers wordt geplaatst. De focus ligt alleen op het doorgeven van wat modebedrijven willen zien.
Wij moeten echter benadrukken dat de modepers niet vergeten moet worden.
Daarnaast zullen sommige merken communicatiestrategieën nodig hebben.
Geen zorgen meer over speciale gasten en reis -of verblijf problemen zijn niet langer een onderwerp om over te stressen.
Het is goedkoper
- Digitale shows verlagen de kosten. Ze verminderen een lange lijst van elementen die nodig zijn tijdens een traditionele modeshow, zoals protocol, beveiliging, grote ruimtes, decoratie en stoelen.
Maar ondanks deze geweldige voordelen willen veel ontwerpers geen nieuwe alternatieven proberen en blijven ze wedden op wat ze het beste kennen, het traditionele.
Ideale digitale evenementen voor opkomende merken
Virtuele catwalks en andere digitale tools zijn ideaal voor opkomende ontwerpers die niet veel kapitaal hebben, maar wel hun ontwerpen in een show willen laten zien.
Er zijn geen grenzen voor uw modemerk om niet onopgemerkt te blijven door uw kijkers.
Zelfs na covid-19 zal deze strategie functioneel en nuttig blijven voor kleine modebedrijven.
U hoeft maar een paar stappen te plannen om een virtuele show te creëren.
Hoe maakt men een eenvoudige modeshow via sociale media?
Creëer een al opgenomen show. Deze optie geeft u veel gemak. U kunt het idee namelijk creëren, plannen en uitvoeren met de mogelijkheid om fouten te corrigeren.
- U heeft geen dozijn modellen nodig. Met een paar modellen kunt u veel doen als u het goed organiseert.
- De keuze van een ruimte is essentieel. Gebruik uw fantasie, want mode laat alles toe. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een woonkamer, een huis met een “chique” inrichting, een tuin, een straat … er zijn duizenden mogelijkheden!
- Profiteer van natuurlijk licht.Hiermee hoeft u zich geen zorgen te maken over extravagante verlichtingsapparatuur.
U kunt een goede smartphone met 4K opname gebruiken om een video te maken met een uitstekend resultaat en u kunt deze bewerken in het programma van u keuze.
Digitale catwalks. Een andere optie is om een live uitzending te doen.
- Plan een communicatiestrategie om de video bij uw kijkers te krijgen. U kunt de show bijvoorbeeld op YouTube zetten, op uw sociale media of op beide.
U kunt zelfs op een heel bijzondere en gepersonaliseerde manier het materiaal leveren.
Dit geeft een authentiek imago aan uw merk en geeft mensen redenen om erover te praten.
- Onthoud de samenwerkingen. Werk samen met andere artistieke gebieden zoals muziek of schilderkunst; ze kunnen u helpen uw show uit te breiden naar een groter aantal mensen.
- Maak nooit vergelijkingen. Een opkomend merk mag nooit worden vergeleken met een uitbundig modehuis. Onthoud echter dat u altijd de mogelijkheid zult hebben om marketingstrategieën toe te passen op uw vooruitgang.
De quarantaine heeft ongetwijfeld ook kleine mode projecten laten zien waarmee ze zich kunnen aansluiten bij moderne formaten om hun collecties te tonen.
Kunnen digitale shows als een mislukking worden beschouwd?
Negatieve opmerkingen en kritiek vallen op tegen deze nieuwe methodologie en sommigen verwerpen het idee en geven de voorkeur aan echt contact. Digitale catwalks. Veel experts verzekeren dat de kijkers de show in levende lijve moet zien en voelen. Daarvoor moeten ze in contact komen met het licht, de omgeving en alle aspecten die een traditionele show met zich meebrengt.
De mode-industrie is altijd in een constante strijd geweest tussen het echte leven en een surrealistische wereld. Om deze reden gaan de eisen en verwachtingen vaak buiten de grenzen om veel meer te willen zien.
Vroeger, zonder covid-19, zou de innovatie van virtuele shows misschien een geweldige ervaring zijn geweest, waarbij de technologische en digitale wereld werd geprezen. Maar in deze tijden dat de digitale wereld onze persoonlijke ervaringen lijkt over te nemen, hebben sommigen geleerd de werkelijkheid meer te waarderen.
Maatregelen leiden tot mislukking
Het falen van veel merken ligt niet in de digitale shows, maar in de nieuwe levensstijl van vandaag.
Zolang de coronavirus-situatie de wereld regeert, is het zo dat marketingstrategieën er vaak niet in slagen.
De straten waren eerst de plek om onze nieuwe kleding te dragen. Digitale catwalks. Daarbij is ook het laten zien van onze beste kleding op speciale data geleidelijk verdwenen door de quarantaine, het verbod op het nachtleven en het annuleren van evenementen.
Nu vragen velen zich af voor wie ze de kleding moeten dragen die modemerken ons laten zien.
Door uw merk te leren kennen, voorkomt u mislukking
“Wat goed voor u is, is slecht voor mij” en vice versa. Met andere woorden, digitale shows als een mislukking of een succes verklaren, hangt af van hoe een bedrijf het aanpakt.
Digitale catwalks. Een glorieus haute couture-merk zal misschien geen grote fan zijn van virtuele modeshow, maar een “fast fashion” -bedrijf weer wel.
Dit is een kwestie van marktanalyse, strategieën, waarden en merkidentiteit die het resultaat bepalen en definiëren. De virtuele ruimte in de mode is echter een hulpmiddel met veel positieve punten.
Nu is het slechts een kwestie van tijd om de antwoorden op onze vragen te krijgen.
Hoe lang duurt het voordat ze terugkeren naar de traditionele modus? Digitale catwalks. Zullen ze kunnen terugkeren naar de modeshows met hun geweldige evenementen? Zullen ze virtuele mode shows weggooien of zullen ze deze twee alternatieven verenigen voor een completere ervaring en binnen het bereik van een groter publiek?
Wat zeker is, is dat dit een andere gebeurtenis in de modegeschiedenis is die zal worden opgeschreven als een geweldige gebeurtenis. Mode heeft opnieuw een nieuwe moeilijkheid onder ogen gezien en is erin geslaagd zichzelf steeds opnieuw uit te vinden.
Wij mogen niet vergeten ons zelfs tijdens de crisis modieus te kleden.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!