Adobe versus gratis programma’s

BluCactus - Adobe

Adobe versus gratis programma’s. Adobe is de meest gebruikte software onder grafisch ontwerpers. Het is niet voor niets dat Adobe wereldwijd zoveel wordt gebruikt en al zolang de marktleider is op dit gebied.   Concurrentie van Adobe lijkt er bijna niet te zijn, alhoewel daar een verandering in lijkt te komen met de komst van Affinity Publisher. Later meer daarover. Gratis software kan hier al helemaal niet tegenop, alhoewel sommige gratis apps wel erg leuk zijn voor erbij. Maar waarom is Adobe zo populair? Wat zijn de voordelen en wat maakt het verschil tegenover gratis of goedkopere programma’s?

 

Geschiedenis van Adobe

 

Adobe is opgericht in 1982 en heeft op dit moment wereldwijd meer dan 25.000 medewerkers. Het bedrijf biedt drie verschillende softwarepakketten, Adobe Creative Cloud, Document Cloud en Experience Cloud.

 

Creative Cloud wordt voornamelijk gebruikt door grafisch vormgevers.

 

Creative Cloud biedt naast de bekende DTP software (Photoshop, Illustrator en Indesign) ook programma’s om professioneel films te editen (Premiere, After Effects) of om animaties (Animate) te maken.  

 

De voordelen van Adobe

 

Adobe Creative Cloud bevat alle programma’s die je nodig hebt. Of het nu gaat om fotomanipulatie, een magazine ontwerpen of een logo illustreren, elk programma heeft zijn eigen specifieke tools. Omdat je gebruik maakt van één merk werkt alles goed met elkaar samen. Zo kun je al je bestanden gemakkelijk overzetten naar een andere Adobe app. Kies je er voor om jouw werk op grote schaal te printen? Adobe biedt de mogelijkheid om een kunstwerk te transformeren naar een gigantisch billboard zonder kwaliteit te verliezen.

 

Adobe Photoshop

 

Kies Photoshop voor fotobewerking, 3D content, video’s, animaties en web/app designs.

 

Ook is het mogelijk om digitaal te tekenen en schilderen.

 

Functies zoals kleuraanpassing, manipulatie, restaureren en retoucheren staan tot je beschikking.

 

Dit maakt het een veelzijdig programma

 

Adobe Illustrator

 

Kies Illustrator voor het creëren van logo’s, iconen, infographics, lijntekeningen en andere illustraties.

 

De kwaliteit blijft haarscherp als jij een design op een flyer, spandoek of visitekaartje print.

 

Je kunt gebruik maken van diverse penselen, patronen en vormen.

 

Kleuren kun je in elkaar laten overlopen, de tools maken het je erg makkelijk.

 

Adobe IndesignBluCactus - Adobe

 

Kies Indesign voor het ontwerpen van kranten, tijdschriften, brochures, boeken, catalogi en posters.

 

Als je veel te maken hebt met tekstopmaak is dit Adobe programma je beste vriend.

 

Het is namelijk mogelijk om tekststijlen, kolommen, marges en andere functies gedetailleerd te gebruiken. 

 

 

Canva

 

Een populair gratis bewerkingsprogramma onder non-designers.

 

Canva maakt ontwerpen toegankelijk voor iedereen, zo kan iedereen via een laptop of telefoon een visitekaartje ontwerpen of een logo creëren. Echter zijn er wel beperkingen, er zijn vormen die je kunt invoegen maar niet kunt aanpassen.

 

Wel is de premium versie van Canva goedkoop en erg handig voor simpele ontwerpen voor bijvoorbeeld social media. Wil je gebruik maken van geavanceerde tools? Dan is Adobe Illustrator, Photoshop of InDesign een betere optie

 

GIMP 

 

GIMP is een afkorting voor GNU Image Manipulation Program en is gratis te downloaden. Deze software is geschikt voor beeldbewerking en is een goede vergelijking tegenover Adobe Photoshop. Functies zoals paden, selectietools en het gebruik van lagen en laagmaskers zijn zowel beschikbaar in Adobe als in GIMP.

 

Een groot voordeel van deze software is dat het volledig gratis is. Ook biedt het bedrijf de mogelijkheid om kosteloos plugins en scripts te downloaden zodat je extra opties hebt. De source code van GIMP is openbaar zodat iedereen het kan aanpassen, hierdoor zijn er veel mogelijkheden voor gratis uitbreidingen. Echter vinden de meeste mensen de lay-out van deze software redelijk chaotisch, je kunt natuurlijk ook niet het beste van het beste verwachten bij gratis programma’s. De chaotische lay-out zorgt er misschien voor dat het wat langer duurt voordat je alles onder de knie hebt. GIMP is minder geschikt voor professioneel gebruik, bij drukwerk zal de kwaliteit niet gewaarborgd blijven.

 

CorelDRAW

 

Corel maakt software voor grafisch ontwerpers, waaronder CorelDRAW. Dit is software waarmee illustraties gemaakt kunnen worden.

 

Het programma is gebruiksvriendelijk voor beginners en geschikt voor professioneel gebruik. Je kunt werken met vector afbeeldingen, net als bij Adobe. Ook pagina-indelingen maak je gemakkelijk en het programma is te gebruiken op tekentablets. De prijs van het gehele pakket is ongeveer €930, dit is een eenmalige aankoop. Een jaarabonnement kost ongeveer €350. Indien je beschikt over dit abonnement kun je gratis de upgrades uitvoeren.

 

Affinity

 

Affinity DTP bestaat uit Publisher, Designer en Photo. Deze drie programma’s komen overeen met Adobe Illustrator, Photoshop en InDesign. Dit schijnt de enige echte concurrent van Adobe te zijn, omdat Affinity ook een volledig DTP pakket aanbiedt. De software krijgt steeds meer gebruikers en wordt daarom steeds populairder. Het voordeel van Affinity is dat al de aangeboden programma’s met elkaar samenwerken via Studiolink. Op deze manier hoef je niks apart op te slaan en kun je direct verder met bewerken. Een ander voordeel van Affinity is de prijs, je betaalt namelijk eenmalig €55 voor het hele pakket, dit is een groot contrast met het abonnement dat je via Adobe afsluit. Een kwalitatief goed programma voor een klein prijsje klinkt ideaal. Er zijn vast een aantal functies die je mist als je gewend bent aan Adobe, maar Affinity doet haar best om rap te ontwikkelen. 

 

Conclusie

 

BluCactus - Adobe - Linn LarssonVoor een lange tijd heeft Adobe een monopoliepositie hoog gehouden op het gebied van DTP. Het begrip ‘photoshoppen’ wordt zelfs inmiddels gebruikt als vervanging van fotobewerking. Gelukkig is er tegenwoordig ook veel andere (gratis) software beschikbaar indien je niet de volle mep wil betalen. Mocht je niet op zoek zijn naar software voor professioneel gebruik, maar gewoon voor je eigen hobby, dan is Canva of GIMP een prima optie. Ben je bereid om wat te betalen voor je software? Dan kun je voor een lage prijs gaan en kiezen voor CorelDRAW of Affinity. Deze programma’s kun je namelijk ook professioneel gebruiken en functioneren prima. Ben je toch op zoek naar een volledig DTP pakket? Dan kun je het beste voor Affinity of Adobe kiezen. 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *